temporis acti Stories                                               

Ett bokförlag med  BERÄTTELSER FRÅN GÅNGNA TIDER

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

 "Kapten Ring" 

En bok om "Lasse Ring"      (1882-1956)


Av Lillemor E Ring


 

331 sidor    

inkl. Innehållsförteckning, referenser och källförteckning.

Ett stort antal bilder (ca 80 st) illustrerar bokens innehåll.  


En del av Sveriges järnvägs-, militär- och filmhistoria i en och samma bok. Dokumentära skildringar åtföljs av Kapten Rings egna erfarenheter och berättelser hämtade ur hans böcker. Perioden i det militära sträcker sig från 1902 med generalmönstring på Jaktvarvet fram till året som kom att kallas avskedsfesternas år 1923. Han var då kompanichef i Vaxholms grenadjärregementes reserv.

"Kapten Ring" alias "Lasse Ring" var romanförfattare och känd som filmregissör och manusförfattare  på 1920-talet. Mest omtalad blev han för att ha filmat med Greta Garbo.

 

Bokens författare:

Han hade redan på 1910-talet "filmat" i Norrland vid sidan av yrkeslivet som militär långt innan  han började med reklamfilmer hos Tullbergs och engagerade Greta Garbo för en reklamfilm. 

     Lillemor E Ring      


"Lasse Ring" eller "Kapten Ring" var döpt till John Magnus Ragnar Ring. Han använde officiellt förnamnet Ragnar. Han var från 1917 gift med tidigare sjuksköterskan i armén Ruth Valborg Ström född 1894.

Författaren är barnbarn till Ruth och Lasse Ring.

 

Boken finns att köpa på Bokbörsen.se

hos bokhandlare

eller kontakta förlaget på info@temporisacti-stories.se

               

Omslaget:

Överst:   Ruth och Lasse lämnar brudens hem i Övertorneå.

Nedre bild t.v.:  Lasse Ring på sitt kontor (Tullbergs film).

Nedre bild t.h.: Underlöjtnant i Västernorrlands regemente.

.............................................................................................................................


"Ragnar Ring" som var chef på Hasse W Tullbergs filmavdelning var mest känd som "Lasse Ring" och sannolikt 1920-talets mest produktive filmmakare. Industri- och beställningsfilmer gynnades av årtiondets högkonjunktur." (Ur FILMEN I SVERIGE, av Leif Furhammar.)..........................................................................................


I detta sammanhang kan tilläggas att det enligt honom själv handlade om ca. 200 filmer före 1924.


Mer om boken:

Sju kapitel fyllda med korta avsnitt gör boken lätt att läsa, fortsätta läsa eller läsa om igen. den handlar om en händelserik tid med två världskrig.


LÄS OM:   Barndomen i Västergötland och Småland,  släkthistoria, järnvägsbyggen i privat regi och ångtåg.


LÄS OM:  Fortifikationens historia. Svea ingenjörkår, laxfisket i Dalälven, Krigsskolan Karlberg, infanteriregementet i Ångermanland och Vaxholms garnison.


LÄS OM:  Livet i armén i början på 1900-talet, dvs. för lite mer än hundra år sedan. Om att leva dygnet runt vara officer dygnet runt på förläggningen i armén, kamratskap, , permissioner, intriger, kärlek, glada fester, och god tillgång till friluftsliv. Men också om dess vedermödor, intriger, några övningsplatser, inryckningar och utryckningar, supandet, dåtida sjukvård, sångkören, m.m. En i del av Sveriges historia och händelser som sägs sällan ha skildrats eller sammanfattats.


LÄS OM:  Filmandet i Norrland på 1910-talet, krigshundar och samarbetet i Sollefteå med regissören Mauritz Stiller. Om mobiliseringen vid första världskrigets början och smuggeltrafik.

 

LÄS OM:  Sjuksköterskors villkor på 1910-talet och historia sedan 1800-talet. Om militärsjukhus, slagfält och Röda korset.


LÄS OM:  Sveriges filmhistoria och Greta Garbos förste regissör och filmandet före hennes inträde på Dramaten, "Lasse Rings" alias manusförfattaren "Ragnar Rings" filmer. 

.....................................................................................................................................................

Sammanfattningsvis:   En biografi och dokumentär skildring av en del av Sveriges historia, "Lasse Rings" egna halvbiografiska berättelser i olika böcker (varav en del också blev filmer) och hans för övrigt innehållsrika, fartfyllda och brokiga liv.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Några filmer av Lasse (Ragnar) Ring:
                       Lasse Rings ekipage drar Mauritz Stiller på skidor


1912


Den senare mycket kände filmregissören Mauritz Stiller och filmfotografent Julius ("Julle") Jaenzon, känd för sina naturfimer,  kom till Västernorrlands regemente i Sollefteå för att filma krigshundarna som dresserades  där.

Medan de umgicks på hotell Appelberg berättade Lasse om sitt engagemang i dressyren av hundarna på fritiden och i en teaterföreställning. Det  bestämdes att Lasse också skulle skriva ett manus  till en film  inledningsvis tänkt att kallas "Krigshunden". Lasse skrev manuset och filmen fick heta "När larmklockan ljuder".  Krigshunden "Tell" var filmens hjälte och filmen hade premiär 1913.

_________________________________________________________________________________________Franska Pathé Frères filial, som 1912 producerat filmen "En försöksmobilisering", ville sedan också anlita Lasse Ring för manuskriptet till en s.k. helaftonsfilm.

 

                                      Affischen:   1894- 19  Bröderna Pathé erövrar världen


Tuppen på affischen och logotype i filmerna ("gallus" på latin) är  en fransk symbol för "les Gaulois" (sv. Gallerna).

Bröderna Charles och Émile Pathé hade börjat tillverka filmkameror och öppnat en filial bl.a. i Sverige 1910. De filmade en ballongfilm och flygbaronen friherre Cederströms monoplan "Nordstjernan". En svart-vit stumfilm. De filmade också  försöksmobiliseringen 1912 i vilken Norrbottens-, Västerbottens- och Västernorrlands regementen var inblandade.

____________________________________________________________


1913


Pathé frères köpte loss Lasses film "När larmklockan ljuder" som hade spelats in i Sollefteå med omnejd. Samarbetet med Svenska Biografteatern hade upphört. Filmen blev den första som visades på export.

____________________________________________________________


1914


Även Lasses andra film från 1914 "Spionen från Österland", (L'éspion d'Oesterland), visades på export.

___________________________________________________________________________________________


 Men första världskrigets början innebar inte bara ett avbrott för Lasses filmande i Norrland. Det blev ett avbrott för både fransk och merparten europeisk filmproduktion som bara fortsatte  i USA. 

 ___________________________________________________________________________________________


1918-


Efter första världskriget var fortfarande militär personal nödvändig en tid.  Lasse som då var gift och familjefar blev kvar som reservofficer i Vaxholms grenadjärregemente på Rindö fram till 1923.


_____________________________________________________________


1920


Tullbergs Filmindustri startade 1920 med Lasse Ring som ansvarig. Centralsaluhallen på andra sidan Kungsbron som hade stora fönster blev Tullbergs filmateljé.

(KF). En av Tullbergs films flitigaste beställare var dåtida Konsument-kooperationen. 

Varuhuset PUB på Hötorget ägdes av Paul U Bergström som var från Borås. Lasse Rings far hade varit stationsföreståndare i närliggande Rydboholm, där det fanns en textilfabrik. Bergström beställde en reklamfilm för varuhusets kläder.    

                      


Greta Garbo, född 1905 som Greta Gustafsson, arbetade som expedit  på varuhuset PUB i Stockholm från den 26:e juli 1920.


Lasse valde Greta Gustafsson för en roll i reklamfilmen.

Han letade efter rekvisita. Greta passade i allt hon provade.


Höstens och vinterns kläder skulle visas i en  längre reklamfilm i ett av PUB:s skyltfönster.


Greta Garbo visar damkläderI Lasses manus skulle en hel familj ("Herr och Fru Stockholm") behöva köpa kläder på varuhusets olika avdelningar.


I filmen "Herr och Fru Stockholm ute på inköp syns Greta framför en spegel visande varuhusets nya damkläder.


"Herr Stockholm spelades av skådespelaren (senare regissören och manusförfattaren) Ragnar Widestedt.


"Fru Stockholm" spelades av Olga Andersson, en redan känd  skådespelerska.


Pojken i familjen spelades av Erick Fröander.


Film renoverad av Svenska Filminstitutet. www.filmarkivet.se (http://www.filmarkivet.se/movies/herrskapet-Stockholm-ute-pa-inkop/).

(Nu även på Stadsmuseet i Stockholm.)

 

____________________________________________________________


1920-22   (Garbo)


Även "Konsumtionsföreningen" (KF) behövde sälja sina varor såsom vårt dagliga bröd, bakelser m.m.


                                   Inspelning vid Mälarens strand mittemot Sigtuna


Tre unga damer äter Konsums bakelser.

På bilden ovan syns Greta Garbo längst till vänster, skådespelerskan Olga Andersson i  mitten.

 

Ragnar "Lasse" Ring spelade in flera filmer med Greta Gustafsson (Garbo) under åren 1920-22. En tidigt beställd film hos Tullbergs film  var en film för Japan.  Senaste kan ha varit en dramatisk kortfilm för Viking skokräm, men som efteråt fick en mer omfattande efterföljare.

Greta slutade på PUB under sommaren 1922 "för att filma" (i skärgården).

_____________________________________________________________


1923


 Den gode vännen och regissören Mauritz Stiller som nu arbetade för Svensk Filmindustri (SF) hade sedan inspelningarna i Sollefteå fått för vana att komma och titta på Lasses filmer.

Han  skulle spela in "Gösta Berlings saga" i Värmland. Filmen var baserad på en av Selma Lagerlöfs romaner. Greta Gustafsson (Garbo) skulle få en biroll i filmen.

Scenerna med Greta Garbo togs på Vira bruk som hade smidesverksamhet. Sablar, bajonetter m.m. hade tillverkats där och levererats till svenska armén fram till just omkring 1923.

Eftersom 1923 var de stora nedläggningarnas år inom försvaret hade åtminstone en av ugnarna slocknat; något som Lasse, som varit stationerad på Rindö, naturligtvis kände till. Att Lasse kunde spela kortspelet "Vira" finns att läsa i hans mycket senare roman "GAMLA REGEMENTET".

(Vira bruk ligger väster om samtidigt nerlagda fortet på Siarö i Stockholms norra skärgård. Farleden där ut till Östersjön hade varit försvarslinje från 1914.)

Greta hade börjat  utbilda sig på "Dramaten" när "Gösta Berlings saga"  hade premiär 1924. Filmen blev framgångsrik. Mauritz Stiller fortsatte sedan filma med Greta utomlands i Tyskland. Sedan kom avresan till USA och början till en sagolik karriär som världsberömd filmskådespelerska.

Mauritz Stiller avled 1928.

_____________________________________________________________

Tillbaka till:


Tullbergs films (inkl. Tullbergs filmindustris) övriga produktion:


1920 -


Reklamfilmerna visades på biografer.

Några filmaffischer:


       "En vikingafilm"        

 

            89 minuters film

                                                                                                                                                              

Ett s.k. filmspex. Den var i fem delar och hade premiär 1922. Långfilmen var 1.821 m.

Beställare va Industriaktiebolaget Viking i Örebro som tillverkade skokräm.  

Läs om filmens hjälte i boken. 

Medverkande:  Harald Wehlnor, Sigrid Ahlstöm, Bror Erik Meurck, Gustaf Hallstöm, Dagmar Waldner, Gustaf Andersson, Carl Axel Tamm, Bertil Palmgren, A.E. Lind och  Lasse  själv.                                                                                      

 

____________________________________________________________

                               

               

     "Björn Mörk"   1924

 

      92 minuters speltid


       Ett romantiskt drama.

        

Medverkande:  Harald Wehlnor, Vera Olsson , Tore Carlson, Carl Ström, m.fl ; flmfotogfraf var Carl Hilmers.

            

____________________________________________________________


              "När millionerna rulla"   1924

              

               132 minuters speltid


                Ett spännande drama.


                                                                                        Vera Schmiterlöv

Filmfotograf:  Carl Hilmers och Gustaf Berg

Medverkande:   Vera Schmiterlöv, Carl Nissen, m.fl.


 ...." en rysk  kvinna. Hennes far bodde i Polen  på ett slott . Han tillhörde en patriotisk organisation. Med sin man som fiende fick hon ett hemligt uppdrag som ledde till förvecklingar".....

 __________________________________________________________________________________________                                                         

Tullbergs Film producerade svart-vit stumfilm under hela 1920-talet med Ragnar "Lasse" Ring som manusförfattare och/eller regissör.

Läs mer i boken !


 __________________________________________________________________________________________

Böcker av Lasse Ring:

1919


Till höger: Utställning i Haparanda stadsbibliotek. Boken "MADAME DE MENASJÉVITJ"  från 1919.

Till vänster: Boken var en förlaga till filmen "När millionerna rulla"  med Vera Schmiterlöv.


Handlingen är inspirerad av händelserna med intensiv trafik av post och gods genom tullen på gränsen  mellan Sverige och Storfurstendömet Finland under första världskriget. En enda plats utgjorde västfrontens enda passage.

"När millionerna rulla" innehåller minnen från Lasse Rings egen stationering vid finska gränsen under första världskriget omvandlade till en roman. Den finns inte längre att köpa i bokhandeln och lånas inte ut.

___________________________________________________________________________________________


1920


Därefter kom boken "KÖTTET OCH ANDEN"  - "Greve Stellan Kronskjölds roman" 1920.

Romantikern Lasse Ring skriver om att inte låta lättsinniga kärleksaffärer ta för stor plats. Om den sanna kärleken, dåtida konvenans och köttets begär samt penningbekymmer.

__________________________________________________________________________________________


Också "FLICKAN FRÅN KAKELMAKAREGRÄND" kom 1920. Den sades vara Garbo- inspirerad.

___________________________________________________________________________________________


1928


"KALLPRAT om FILM".   Av R.L. Ring


Mest om erfarenhet från filmandets vanskligheter.Om osäkerhet beträffande övergång från svart/vit film till färg. Om framtidstro och perspektiv på framtidsutsikter för filmandet. 

 Startade egna företaget  "Ringfilm" i  Ulvsunda.

Familjen bodde då i Äppelviken.


 __________________________________________________________________________________________  


1941


Minnen från förr (Västernorrlands regemente) i en mycket omfattande och underhållande officersroman med inslag av militära traditioner, baler, konserter, intriger, damsällskap, jakt, hunddressyr, kortspel, brev från mamma och permissioner.                                                                                 

 

Några uttalanden om boken: 


 Svenska Dagbladet:

"De militära miljöbilderna äro givna med yrkeskunskap och en ogenerad gåpåarton, som i sammanhanget passar rätt väl." Sydsvenska Dagbladet:

"En trevlig läsning. Den piggar upp ty man man trivs skamligt bra...".


Blekinge läns tidning:

 "Ett stycke kulturhistoria från ett förgånget skede och från kretsar som icke haft så många skildrare i vårt land."


(De verkliga personnamnen  i "officersromanen Gamla Regementet" har kunnat tolkas av två olika hembygdsforskare nära Sollefteå och återges i boken "Kapten Ring".)

P.S. (Beskrivningen av hjältens tafatta intima kärleksliv och misslyckade romantiska upplevelser orsakade senare ett kraftigt gapskratt från den gamle vännen från "Svea Ing" som var konstnär.  Härom står i ett så kallat slutord i boken "Skål å tack, kapten".)

___________________________________________________________________________________________


1943


En samling berättelser från bygden vid Mälarens strand i norra Upplands-Bro.

Om lustfylld jakt, imponerande fiskehistorier, "mörtgrogg" medan nyponen blomma, gränsbestämning mm.

En bok i samarbete med konstnären Gunnar Widholm.

Fiskekamraten  "Galopp" är avbildad på omslaget till boken "Skål å tack, kapten !

Den handlar om trevlig samvaro med "Galopp". Det har forskats fram att denne var Johan Wilhelm Alm från Åhlsta i Håbo-Tibble, f.d. furir vid Kungl. Livregementets dragoner som 1928 blev Kungl. Livregementet till häst. J.W. Alm ingick i Sigtuna skvadron, är huvudperson i berättelserna liksom andra personligheter från bygden vid Håtuna.  

                                                                  


 

                   Furir Johan Wilhelm Alm


           Furir Alm och Lasse på promenad.  Ur boken "Skål å tack, Kapten !"

__________________________________________________________________________________________F.d. officer
John Magnus Ragnar Ring, kapten i Vaxholms grenadjärregemente I 26    _________________________________________________________________________________________

Kompositör:  


Sveriges regementen hade på den tiden runt om i Sverige traditioner, musikkårer och, aktiviteter på fritiden som i stort sett var desamma. 

 

Musik av Lasse Ring:


"Karlbergsboston" är en vals som spelades på Kungl. Krigsskolans 200-års jubileum.


 

Nr. 8


Klicka för att lyssna på musiken (en vals). 

Karlbergsboston inleds av Kungl. Krigsskolans signal (partiturets början ovan).

____________________________________________________________________________________________


Första världskriget. VI:e arméfördelningen vid gränsen till Storfurstendömet Finland.
                                          Soldatmarsch av Lasse Ring


Lasse, till höger på bilden, var löjtnant.

Fick en melodi i huvudet !


Första världskriget pågick. Stridstrupper från Västernorrlands regemente hade blivit transporterade till Norrbotten för att bevaka gränsen till Storfurstendömet Finland sedan augusti 1914.

Uniformerna m/10 (modell 1910) var gråa istället för som tidigare blåa.

Läs:  Namnen på de som deltog och turordningen. Se bilder och läs om händelserna. Om Ruth och Lasses bröllop 1917.

 ____________________________________________________________

Konstnär: 


Målade tavlor. T.ex. Stockholmsmotiv.

Nedan stationshuset som fanns i Uppvidinge härad i Småland och var hans hem under ungdomsåren.                                       Barndomshemmet i Småland.. Målning av Lasse Ring

Läs om:

Planeringen och bygget av en järnvägssträcka mellan Växjö och Klavreströms bruk i slutet på 1800-talet. Om stationsföreståndaren och boendet nära sjön Madkroken.

_________________________________________________________________________________________

 

                

Resumé:
                        En biografi kantad av fakta och publicerad kunskap om omvärlden från slutet av artonhundratalet till mitten av nittonhundratalet.

Handlingen är från "vaggan till graven" varvid livet i det militära förr i tiden då kamratlivet ägde rum såväl på arbetstid som på fritiden (till en stor del är hämtat ur Lasse Rings omfattande och underhållande bok  "GAMLA REGEMENTET" på ca 400 sidor).

Med historiska fakta och tillägg i handlingen hämtade från Tidskrift i Fortifikation, Svenska Turistföreningens årsskrifter 1896-1916, Västernorrlänningen 1939-1965. Krigsarkivet, Armémuseum, Sjöfartsmuseet i Göteborg, Sollefteå museum, Stockholms stadsmuseum (Stadsmuseet), Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle, m.fl.

 ____________________________________________________________________ 

Några köpställen:     Sollefteå museum, Miliseum i Skillingaryd, Akademibokhandeln i Uppsala, Arvids bokhandel i Värnamo, Cultix i Växjö, Akademibokhandeln i Halmstad, Bokis  Flygstaden i Halmstad, Klackenbergs bokhandel i Bålsta / Jakobsberg ....  m.fl.

                                                                 


 ___________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________


 Mer om och från innehållet:

 00- Järnvägssträckan till Klavreström i Småland  invigs 1895.
001-  Officersaspirant i Kungl. Svea Ingenjörkår tillhörande Kungl. Fortifikationen. Om truppslagets historia,  uniformens utseende,  inryckningsdagen, korpralskolan, Karlberg, Krigsskolans historia, sommarlägret på Laxön, laxfiskets historia och hur man bygger krigsbroar.  

                                                                                                     

002-   Om gångna tiders krigsmannauppbåd. Om övningsplatser i mellersta Norrland och dess historia. Underlöjtnant i Västernorrlands regemente. Officersmässen på Sollefteå läger. Militära övningar. Jakt och sällskapsliv. Officerskåren, bilder och namnförteckning, generalens inspektion beväringar rycker in, sångkören sjukvård, kärlek, musik, underhållning, midsommarfirande, första världskriget vid finska gränsen och ryskt resesällskap, m.m.
Lasse hämtar beväringarLasse skrev långt senare i sin bok GAMLA REGEMENTET:  "Samtliga officerare som skulle dela lägerlivet tillsammans i sex månader hade samlats. Han stod i stram löjtnantsgivakt. Man ordnade sig på led i halvcirkel runt det stora paradrummet med äldste kaptenen på högra flygeln och civilmilitärerna, läkaren, intendenten och prästen prästen på den vänstra. När klockan slog sju...osv"

Officerare och manskap levde tillsammans också på fritiden. Manägnade sig åt jakt, fiske och kortspel. Men snart var det "Barnens Dag" och midsommarfirande som skulle förberedas. Det fanns inte någon festlig aktivitet som "Lasse Ring" inte var med och arrangerade.


                                                      Midsommarfirande med damer. 

Nr 2 fr. hö. "Lasse Ring". Dam nr 1 fr. hö. övre raden troligtvis "friherrinnan", dam nr 2 Viva Ström


                                                                 Midsommarspex.


Lasse sände vykortet till en dam. Pilen pekar på honom själv.

 (Bild kopierad från nyligen till förlaget insänt vykort.) 


 Fiskelycka. (Men blev ifrågasatt).

Lasse till vänster med hunden Tell. Löjtnant Hjalmar Stjerndahl till höger.

                                                                    Sollefteå Läger

1911. Med K 3.  Fr. vänster löjtnant J.M.R. Ring, (Lasse), Torén (K 3), Hans Wathier de Bèsche, Ivar Nils Gustaf Blomberg.

Bilder ur Bilddatabasen/Sollefteå museum.


 


 

Barnen Kerstin och Lars-Magnus filmas i hemmet med filmkameran "Acme".


Fältmarskalksvägen i Bromma 1923

Ruth och Lasse tog lite senare också med barnen på bio, vilket går att läsa om i avsnittet "Barntillåtet".


004-   Boken handlar också om historiska och dåtida försvarsanläggningar i Vaxholm, s.k. Vaxholms garnison:  Kustartilleriet    K 1, Vaxholms grenadjärregemente I 26 och Ing 5 för stöd med mark- och befästningsarbeten.  


                                      Vaxholmsgrenadjärerna på Rindö. Bild från Armémuseum


005-   Stumfilm. Filmhistoria. Filmer med Greta Garbo. Övrig filmproduktion, t.ex. "Bolinders i Kallhäll" och Svenska Amerikalinjens Atlantångare "m/s Kungsholm". 

Greta Garbo spelar Shuffle-board ombord på kryssningsfartyget m/s Kungsholm.  Bild från Sjöfartshistoriska museet i Göteborg


                                                                  m/s Kungsholm

Fler bilder finns i boken.


006-  30-talets lågkonjunktur. Uppfinningsrikedom och patent. Under andra världskrigets  period. Sonen Lars-Magnus i sin fars fotspår.

Egna firman Ring Film kom sedan att utökas med helt annan verksamhet inom mekaniskt tekniska produkter. Ring & Co hade en fabrik i Ulvsunda.

 Lasse var medlem i ett 40-tal ordenssällskap, kamratföreningar och andra föreningar.

"God och glad bör en metare vara."  Lasse skrev om jakt och glada fisketurer tillsammans med sin vän.


                     

                         Minnesstenen över Uppsala skvadron i Uppsala


Johan Vilhelm Alm (f. 1886) tillhörde Kungl. Upplands regemente, Sigtuna Sqvadron, rote nr. 16, Åhlsta i Håbo-Tibble. Johan Alm reste en minnessten i Åhlsta (tidigare Uppsala län) till minne av Sigtuna skvadrons närvaro.                               "Lasse Ring" på sommarstället vid Sigtunafjärden" - 1930-talet


    

    Lasse Ring avled 1956.    

 

                                               John Magnus Ragnar  " Lasse Ring" ca 1918-20 


"Han han var en glad  och mycket musikalisk festarrangör som trots livets svåra sidor och motgångar sällan missade när någonting roligt var på gång. Ofta kom han senare på att berätta om upplevelser i någon roman eller film." 

 

 


                                    

 __________________________________________________________________________________________


   temporis acti Stories 


Några kommentarer från läsare:

- "Bilderna gör boken lätt att förstå". 

- ”Släkthistorian är inte bara torr text, den är som att man vore med”.

- ”Sättet att beskriva naturen i Ångermanland är som att man vore  där”.

- Från en läsare som kände honom väl:   "Din beskrivning av hans   psyke är helt rätt;  kapten Ring hade stor sällskapstalang".


 

Utgiven av bokförlaget:


temporis acti Stories


info@temporisacti-stories.se


  Recension i Haparandabladet


Titel: 

Kapten Ring -   En bok om "Lasse  Ring"

  av Lillemor E Ring     

               

Kan köpas på Bokbörsen.se

hos bokhandlare eller kontakta förlaget på

info@temporisacti-stories.se
 

  temporis acti Stories


   Några läsprov:

Läsprov 1.


Läsprov 2.


Läsprov 3.
 


    

            

 


 
  

               
                                                    ___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

 Läsprov 1.
Läsprov 2.

             
                                                                                                 Läsprov 3.                                                                                                                                                   _________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________


 


__________________________________________________________________________________________

________________________________                                                     ________________________________